Concerten

Agenda

concertposter Matthäus-Passion van het Haags Toonkunstkoor
Arturo den Hartog

Arturo den Hartog

Tekenen van onze Tijd

Zaterdag 20 april 2024 | 20.15 uur | Amare Den Haag

Programma

Cantata Ecologica – Steven Hoogenberk
Surinaamse liederen, een selectie van en gezongen door Arturo den Hartog
A Child of Our Time – Michael Tippett

Het publiek kan de gezongen teksten lezen door een projectie boven het podium.

Uitvoerenden

Haags Toonkunstkoor
Ars Musica Orkest
o.l.v. Patrick van der Linden

Solisten

Frans Fiselier, bas / verteller
Arturo den Hartog, countertenor
Margreet Rietveld, sopraan
Stefan Kennedy, tenor

Prijzen (inclusief pauzedrankje en programmaboekje)

1e rang €40
2e rang €32
3e rang €25
4e rang €18

met Ooievaarspas 50% korting
jongeren tot 27 jaar € 15 (alle rangen)

Achtergrondinformatie concert

Tekenen van onze tijd: een concert over de mens en de wereld

Op zaterdag 20 april 2024 brengt het Haags Toonkunstkoor in Amare een programma van twee werken met een grote existentiële lading. De composities gaan over de vragen hoe de mens omgaat met medemensen en met de wereld.

Het ene werk is de belangrijkste compositie van de Britse pacifist Michael Tippett over de strijd tegen Nazi-Duitsland. Het andere is van een hedendaagse Nederlandse componist, Steven Hoogenberk, over hoe de mens faalt in het beheer van de aarde.

Beide composities vereisen een groot koor, een groot orkest en solisten. Deze HTK-productie is een uitzonderlijk programma dat nooit eerder in Den Haag is gebracht. Als countertenor treedt op de Surinaams-Nederlandse Arturo den Hartog die enkele door hemzelf geselecteerde Surinaamse liederen zal zingen.

Hoogenberk: muziek over het beheer van de aarde

Cantata Ecologica is de muzikale expressie van een snel groeiend bewustzijn in de samenleving aan het einde van de jaren tachtig van de vorige eeuw. Componist Steven Hoogenberk: ‘Ik voelde me sterk aangesproken door het werk van groeperingen als Greenpeace. Als musicus en componist wilde ik aan die groeiende beweging bijdragen.’

Zijn inspiratie was een toespraak die Chief Seattle, het opperhoofd van de Dwamish-stam, in 1854 zou hebben gehouden over het beheer van de aarde. Over die toespraak is alleen iets bekend uit overlevering van enkele decennia later. Een verteller reciteert delen uit de toespraak van Chief Seattle en bij de climax stelt het koor vast dat er op den duur alleen nog een woestijn overblijft. Daarna gaat de compositie ook over perspectief, over een weg terug. In het laatste deel, The Web of Life, komt alles samen.

Steven Hoogenberk (Laren, 1941) studeerde compositie en piano in Den Haag, Amsterdam en Brussel. Kenmerkend is zijn intuïtieve stijl. Hij streeft naar ‘organische composities, zonder remmingen, muziek die door de luisteraar gemakkelijk kan worden opgenomen’. Hij hoopt met zijn werk verbindingen te leggen naar dat wat mooi, goed en natuurlijk is, en naar het bewustzijn daarvan. Cantata Ecologica is hier een duidelijk voorbeeld van.

Tippett: barokoratorium met spirituals

De beroemdste compositie van de Brit Michael Tippett (1905-1998), een principieel pacifist, is direct geïnspireerd op het voorspel van de Tweede Wereldoorlog. Hij begon aan de compositie op 3 september 1939, de dag dat Engeland en Frankrijk Duitsland de oorlog verklaarden, na de Duitse inval in Polen op 1 september. Het oratorium is Tippetts uitdrukking van ‘man’s inhumanity to man’.

A Child of Our Time is een traditioneel barokoratorium, maar waar Bach lutherse koralen invlecht, plaatst Tippett vijf spirituals die het publiek meteen herkent en geneigd is mee te zingen. Het zijn teksten en muziek met een universele betekenis die veel bijdragen aan de emotionele kracht van dit werk. Zoals Bach de evangelist een rol geeft, gebruikt Tippett een solist als verteller.

De website ClassicsToday.com schrijft over het werk: ‘Te midden van de opzwepende, krachtige refreinen, aangrijpende solo-secties en levendige orkestmuziek, injecteert Tippett verschillende spirituals, die dienen als commentaar en helpen om het bereik en de boodschap van het werk uit te breiden. (…) Het is een briljante creatie waarvan de gevoelens en vragen zeker niet aan relevantie hebben ingeboet – en de muziek klinkt met een originaliteit en spirituele kracht die zo fris is als altijd, van de meeslepende, onheilspellende orkestrale opening tot de afsluitende tonen van het koor en solisten die Deep River zingen’.

Arturo den Hartog, snel rijzende ster

Arturo den Hartog, countertenor, zette zijn eerste stappen als zanger op achtjarige leeftijd in zijn geboorteland Suriname en studeerde later aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij is een veelzijdig performer met een grote liefde voor opera, barok- en hedendaagse muziek.

Onlangs maakte Arturo zijn solo-recitaldebuut in het Concertgebouw in Amsterdam en zijn operadebuut bij De Nationale Opera en LOD muziektheater in Gent. Ook ging hij op tournee naar Suriname met Holland Baroque en soleerde tijdens het O. Festival 2022 en 2023, Batenburg Baroque Festival, de Koorbiënnale 2022 en het Opera Forward Festival in Amsterdam. Hij vertolkt vaak muziek van zwarte componisten en was daarmee te zien op verschillende festivals, bij De Nationale Opera en met veel bijval in Podium Witteman.

Tijdens dit concert zal hij enkele liederen zingen uit zijn moederland, Suriname, speciaal gearrangeerd voor dit concert, met begeleiding van het Ars Musica Orkest. Ook is hij een van de solisten tijdens de uitvoering van A Child of Our Time.

concertposter Matthäus-Passion van het Haags Toonkunstkoor

Najaarsprogramma 2024

Datum nog niet bekend

Programma

Werk(en) van F. Mendelssohn

Uitvoerenden

Haags Toonkunstkoor
o.l.v. Patrick van der Linden

Solisten

Nog niet bekend

Prijzen

Nog niet bekend

Eerdere concerten

Requiem | M. Duruflé
Requiem | G. Fauré
Cantique de Jean Racine | G. Fauré
18 november 2023

Matthäus-Passion | J.S. Bach
2 april 2023

Berliner Messe | A. Pärt
The Fruit of Silence | P. Vasks
Dona Nobis Pacem | P. Vasks
12 november 2022

Wat onze bezoekers zeggen

‘Al jaren bezoek ik de concerten van het Haags Toonkunstkoor. Of het koor nu een klassieker uitvoert of een moderner stuk, iedere keer word ik weer geraakt door de prachtige klanken. Als je het live hoort, voel je de muziek echt binnenkomen. Daarnaast is het leuk om muziek te ‘zien’: de samenwerking tussen zo’n 100 koorleden, het orkest, de dirigent, de solisten. Er gebeurt van alles, het is echt een belevenis. Inmiddels weet ik dat een concert van het Haags Toonkunstkoor garant staat voor een heerlijke middag of avond.’

‘Ik heb iets met muziek. Het gaat me aan het hart dat zoveel culturele instanties worstelen om hun voortbestaan. Het zou toch zonde zijn als we niet meer kunnen genieten van al die mooie koorwerken? Daarom geef ik het Haags Toonkunstkoor graag een steuntje in de rug met een jaarlijkse donatie. Ik weet dat mijn bijdrage goed terechtkomt: de concerten zijn uitstekend georganiseerd en de kwaliteit van de uitvoering is erg hoog. Leuk om in de zaal te zitten, te genieten en te weten dat ik dat mede mogelijk heb gemaakt.’