Historie Haags Toonkunstkoor
Het Haags Toonkunstkoor is opgericht in 1829 en is daarmee het oudste koor van Den Haag. De toenmalige koning (Willem I) wenste de beoefening van kunsten, wetenschappen en nijverheid onder de bevolking te bevorderen. Zo ook de zangkunst. Onder de paraplu van de ‘Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst’ zijn koren en orkesten opgericht, waarvan ons koor de Haagse afdeling is. Ook Rotterdam, Utrecht, Arnhem en Dordrecht kennen Toonkunstkoren en -orkesten. We zijn er trots op dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot een begrip in Den Haag en daarbuiten.
Tot op de dag van vandaag heeft het koor als doelstelling om koormuziek voor een breed publiek toegankelijk te maken. Wij zetten ons in voor een breed repertoire. Wij brengen niet alleen de prachtige koorcomposities uit vroeger tijden, maar laten ons publiek ook kennismaken met modernere werken uit de 20e en 21e eeuw.
Het Haags Toonkunstkoor is een algemeen nut beogende instelling (ANBI); zie voor verdere relevante gegevens de contactpagina.
Beschermheer van het koor:
Mr. J.H.C. van Zanen, burgemeester van Den Haag.

Bekijk onze foto’s, volg onze verhalen en laatste concerten via de volgende kanalen:

Bekijk onze foto’s, volg onze verhalen en laatste concerten via de volgende kanalen:
HTK in de Tweede Wereldoorlog
In WOII-herdenkingsjaar 2020 heeft oud-voorzitter Gerard van Egmond onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het koor in de jaren van de Duitse bezetting. In hoeverre kon het koor toen concerten geven en repeteren? Welke beperkingen bestonden er destijds en hoe ging het koor hiermee om? Waarom legde dirigent Pieter van Anrooy aan het begin van de bezetting opeens het artistieke leiderschap van het koor neer? Het onthullende artikel van Gerard van Egmond is in september 2020 in een verkorte vorm verschenen in het HTK-magazine Toonbeeld. Lees hier het volledige artikel
Mare Liberum
We voeren niet alleen bestaande composities uit, maar dragen ook actief bij aan de vernieuwing van eigentijds koorrepertoire. In 2009 vond de wereldpremière plaats van Mare Liberum van Roel van Oosten, een compositie die hij schreef in opdracht van ons koor. In 2013 voerden wij het nogmaals uit ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het Vredespaleis en brachten we het tevens uit op cd.
Meer over Mare LiberumBeluister en koop hier de CD
Vereniging
Wij besteden veel aandacht aan de verbindende factor van ons koor. Voor onze leden vormt het ontmoeten van elkaar in de pauze en de borrel na afloop van de repetities een belangrijk onderdeel van het lidmaatschap van het Haags Toonkunstkoor. We zijn een actieve vereniging. Veel leden dragen vanuit hun affiniteit of professionele expertise vrijwillig bij om de activiteiten van het koor tot een succes te maken. Deze betrokkenheid is kenmerkend voor onze vereniging en is een groot goed dat we koesteren.
Toekomst
Dat er in de culturele sector steeds minder financiële middelen beschikbaar zijn, gaat ook niet ongemerkt aan ons koor voorbij. Meer dan ooit wordt een beroep gedaan op onze creativiteit en ons ondernemerschap om onze concerten te kunnen blijven geven zonder in te leveren op kwaliteit en sfeer. Zo zoeken we steeds naar nieuwe samenwerkingsverbanden en mogelijkheden voor fondsenwerving om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van subsidies.
Wij hebben een duidelijk geformuleerde visie op de toekomst van het koor. Het is onze overtuiging dat wij vanuit onze doelstelling, onze kwaliteitsgerichtheid en door de grote betrokkenheid van onze leden onze toegevoegde waarde kunnen blijven aantonen voor zowel bestaande als toekomstige leden, samenwerkingspartner en publiek.
Onze professionele begeleiding
Dirigent
Patrick van der Linden studeerde Koordirectie, Orkestdirectie en Theorie der Muziek. Van der Linden is artistiek leider van stichting Ars Musica, dirigeert in binnen- en buitenland en is als theoriedocent verbonden aan het Rotterdams Conservatorium. Hij geeft met regelmaat masterclasses op het gebied van dirigeren en/of muziektheorie.
De concertprogramma’s van Patrick van der Linden kenmerken zich door een grote samenhang, verrassende verbanden en een breed spectrum aan muziekstijlen. Naast zijn voorliefde voor Bach, Beethoven en Brahms geldt hij als kenner van de negentiende-eeuwse uitvoeringspraktijk en geeft daarnaast regelmatig aandacht aan hedendaags repertoire.
Per 1 januari 2019 is Patrick benoemd als dirigent/artistiek leider van het Haags Toonkunstkoor.
Pianist
Menno Boogaard begon zijn pianostudie op negenjarige leeftijd. In hetzelfde jaar maakte hij zijn publiek debuut met een uitvoering van een pianoconcert van Mozart. Later studeerde hij piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Tijdens zijn opleiding specialiseerde hij zich als begeleider van zangers, instrumentalisten en ensembles.
Als begeleider heeft hij verschillende radio optredens verzorgd, werkte als repetitor mee aan verscheidene opera- en musicalproducties en is werkzaam als co-repetitor bij diverse koren, waaronder sinds 2005 het Haags Toonkunstkoor. Verder is hij regelmatig te gast als begeleider bij koren als het Residentie Bachkoor en Toonkunst Utrecht.
Menno is ook actief als schrijver over muziek. Hij studeerde filosofie in Amsterdam en Leiden. In de afgelopen jaren is een aantal artikelen van zijn hand gepubliceerd in Engeland, het meest recent in het toonaangevende Oxford Postgraduate Journal en eerder in een gezamenlijke publicatie met onder andere de vooraanstaande Britse filosoof Roger Scruton.
Publicaties

Stéphanie
Bestuurslid
‘We werken continu aan het verbeteren van onze muzikale prestaties’
‘Het is mooi om te zien hoe het koor zich de afgelopen jaren heeft ontwikkeld. We zingen nu stukken die vroeger niet binnen ons bereik lagen. Daar heeft onze dirigent een belangrijke rol in gespeeld. Samen met hem bepalen we de concertagenda en streven we bewust naar groei. Ook besteden we veel aandacht aan stemtesten, aanwezigheid bij repetities en uitstraling. We zijn ambitieus, maar zonder dat dit ten koste gaat van de sfeer binnen het koor. En het geeft zoveel voldoening als we na een concert van bezoekers horen hoezeer ze genoten hebben.’