Over ons

Een koor met ambitie

Sinds onze oprichting in 1829 zingen wij op hoog niveau klassieke en moderne koorwerken. Daarmee verbinden wij mensen met een passie voor muziek. Met onze concerten willen wij de mooiste koormuziek tot leven brengen voor een groot publiek. Daarbij blijven we ons steeds verder ontwikkelen, zowel in kwaliteit als in de veelzijdigheid van ons repertoire. Het is onze ambitie om een warme vereniging, een gewaardeerde samenwerkingspartner en een geliefde concertuitvoerder te zijn.

Beschermheer van het koor
Mr. J.H.C. van Zanen, burgemeester van Den Haag

concert van haags toonkunstkoor in amare

Een begrip in Den Haag

Het Haags Toonkunstkoor is opgericht in 1829 en is daarmee het oudste koor van Den Haag. De toenmalige koning (Willem I) wenste de beoefening van kunsten, wetenschappen en nijverheid onder de bevolking te bevorderen. Zo ook de zangkunst. Onder de paraplu van de ‘Maatschappij tot Bevordering der Toonkunst’ zijn koren en orkesten opgericht, waarvan ons koor de Haagse afdeling is. We zijn er trots op dat we inmiddels uitgegroeid zijn tot een begrip in Den Haag en daarbuiten.

Tot op de dag van vandaag heeft het koor als doelstelling om koormuziek voor een breed publiek toegankelijk te maken. Wij zetten ons in voor een breed repertoire. Wij brengen niet alleen de prachtige koorcomposities uit vroeger tijden, maar laten ons publiek ook kennismaken met modernere werken uit de 20e en 21e eeuw.

Vereniging

Wij besteden veel aandacht aan de verbindende factor van ons koor. Voor onze leden vormt het ontmoeten van elkaar in de pauze en de borrel na afloop van de repetities een belangrijk onderdeel van het lidmaatschap van het Haags Toonkunstkoor. Ook repetitieweekenden op locatie en uitwisselingsprojecten naar het buitenland dragen bij aan een prettige sfeer en saamhorigheidsgevoel.

We zijn een actieve vereniging. Veel leden dragen vanuit hun affiniteit of professionele expertise vrijwillig bij om de activiteiten van het koor tot een succes te maken. Deze betrokkenheid is kenmerkend voor onze vereniging en een groot goed dat we koesteren.

Haags Toonkunstkoor - tenoren 2022 2

Onze professionele begeleiding

Wij zingen onder een bijzonder bevlogen en kundige muzikale leiding die de kwaliteit van ons koor telkens naar een hoger niveau tilt.

Patrick van der Linden

dirigent / artistiek leider

Patrick van der Linden studeerde Koordirectie, Orkestdirectie en Theorie der Muziek. Van der Linden is artistiek leider van de stichting Ars Musica, dirigeert in binnen- en buitenland en is als theoriedocent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij geeft met regelmaat masterclasses op het gebied van dirigeren en/of muziektheorie.

De concertprogramma’s van Patrick van der Linden kenmerken zich door een grote samenhang, verrassende verbanden en een breed spectrum aan muziekstijlen. Naast zijn voorliefde voor Bach, Beethoven en Brahms geldt hij als kenner van de negentiende-eeuwse uitvoeringspraktijk en geeft daarnaast regelmatig aandacht aan hedendaags repertoire.

Sinds 1 januari 2019 is Patrick dirigent/artistiek leider van het Haags Toonkunstkoor.

www.patrickvanderlinden.com

Menno Boogaard - pianist

Menno Boogaard

pianist / repetitor

Menno Boogaard begon zijn pianostudie op negenjarige leeftijd. In hetzelfde jaar maakte hij zijn publiek debuut met een uitvoering van een pianoconcert van Mozart. Later studeerde hij piano aan de conservatoria van Amsterdam en Utrecht. Tijdens zijn opleiding specialiseerde hij zich als begeleider van zangers, instrumentalisten en ensembles.

Als begeleider heeft hij verschillende radio optredens verzorgd, werkte als repetitor mee aan verscheidene opera- en musicalproducties en is werkzaam als co-repetitor bij diverse koren, waaronder sinds 2005 het Haags Toonkunstkoor.

Menno is ook actief als schrijver over muziek. Hij studeerde filosofie in Amsterdam en Leiden. In de afgelopen jaren is een aantal artikelen van zijn hand gepubliceerd in Engeland, het meest recent in het toonaangevende Oxford Postgraduate Journal en eerder in een gezamenlijke publicatie met onder andere de vooraanstaande Britse filosoof Roger Scruton.

 

Sfeerimpressie